Η λίστα που ακολουθεί μας δίνει κάποιες ενδείξεις σχετικά με το περιμένουμε να δούμε (αντιδράσεις) από ένα νεογνό (μωρό), καθώς μεγαλώνει, για να ελέγξουμε την ακοή του.
Τα μωρά φυσικά διαφέρουν μεταξύ τους και ακόμα περισσότερο διαφέρουν στο τι μπορούν να κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους.
Λίγες ημέρες μετά την γέννηση – Το μωρό
Ξαφνιάζεται και τρομάζει (ανοίγει- τεντώνει χέρια και πόδια) από έναν δυνατό θόρυβο όπως το χειροκρότημα (τα παλαμάκια) ή από μια πόρτα που κλείνει απότομα.
1 μηνός – Το μωρό
Αρχίζει να παρατηρεί-παρκολουθεί κάποιους μακρόσυρτους-συνεχόμενους ήχους, όπως αυτούς που προκαλούνται από την ηλεκτρική σκούπα ή τον απορροφητήρα και στρέφεται το βλέμμα προς την κατεύθυνσή τους. Σταματά και ακούει τους ήχους όταν ξεκινάνε.
4 μηνών – Το μωρό
Σωπαίνει ή χαμογελάει στο άκουσμα μιας γνώριμης φωνής ακόμα και όταν είναι εκτός του οπτικού του πεδίου (δεν μας βλέπει) και γυρίζει το κεφάλι του προς την κατεύθυνσή του ήχου. Δείχνει ενθουσιασμό και χαρά όταν ακούει ήχους (όπως τις φωνές μας, τα βήματα μας κ.τ.λ.).
7 μηνών – Το μωρό
Γυρίζει αμέσως προς την κατεύθυνση μιας οικίας φωνής στην απέναντι πλευρά του δωματίου και σε πολύ σιγανούς ήχους σε οποιαδήποτε πλευρά του δωματίου (αν δεν είναι απορροφημένο σε κάποια άλλη δραστηριότητα).
9 μηνών – Το μωρό
Ακούει προσεκτικά τους συνήθεις-οικείους καθημερινούς ήχους και αναζητά την πηγή πολύ χαμηλών ήχων που δεν είναι ορατοί (ψάχνει να βρει από πού ακούγονται οι διάφοροι ήχοι).
12 μηνών – Το μωρό
Δείχνει μερική ανταπόκριση στο άκουσμα του ονόματός του. Μπορεί επίσης να αντιδρά σε εκφράσεις όπως «πες όχι», «πες ναι» και «κάνε γεια», ακόμα και όταν η αντίστοιχη χειρονομία ή το νεύμα δεν είναι ορατά.
Αν σε οποιοδήποτε ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης του μωρού σας νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ακοή του, τότε μην διστάσετε να μιλήσετε με τον Ιατρό σας.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.