• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Θόρυβος

Το τίμημα της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο όργανο της ακοής –το αυτί- καθώς τα επίπεδα του θορύβου στη σημερινή βιομηχανική κοινωνία είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, αν και η βαρηκοΐα από θόρυβο αναφέρεται από την αρχαία Ελλάδα.

Ως θόρυβος ορίζεται κάθε ανεπιθύμητος ή δυσάρεστος ήχος. Συνήθως οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες ακούγεται ένας ήχος, μπορούν να τον κάνουν ενοχλητικό, όπως για παράδειγμα όταν διαταράσσει τη συνομιλία ή την ικανότητα συγκέντρωσης ή όταν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστος ή επίμονος.

Η ένταση του θορύβου πρέπει να υπερβαίνει κάποιο όριο για να έχει βλαπτικές επιδράσεις στην ακοή μας. Το όριο αυτό είναι τα 80 dBA (ντεσιμπέλ), κάτω από τα οποία η έκθεση στο θόρυβο όσο μακροχρόνια και να είναι συνήθως δεν προκαλεί ζημιά. Οι άνθρωποι, όμως, διαφέρουν πολύ στην ευαισθησία που μπορεί να εμφανίζουν στην έκθεση στο θόρυβο, καθώς άλλοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς ενώ άλλοι είναι ελάχιστα.

Η σχέση μεταξύ του επιπέδου του θορύβου και του βαθμού της βαρηκοΐας που μπορεί να προκαλέσει δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επικινδυνότητα του θορύβου είναι η έντασή του, η συχνότητα του, η διάρκεια και ο καταμερισμός της έκθεσης στο θόρυβο στη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας (πόσες ώρες την ημέρα μας επιβαρύνει) και η άθροιση της έκθεσης στο θόρυβο στη διάρκεια ημερών, εβδομάδων ή ετών.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, αναφέρουμε ως αντιπροσωπευτικούς ήχους τη συζήτηση, που είναι στο επίπεδο των 50-60 dBA και το δρόμο με μεγάλη κίνηση τροχοφόρων όπου η ένταση του θορύβου είναι περίπου 80-90 dBA. Πρακτικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι για ένα συνεχές εργάσιμο 8ωρο η επιτρεπτή ένταση του ήχου είναι μέχρι 90 dBA, ενώ στα 100 dBA θορύβου ένας εργαζόμενος μπορεί να εκτίθεται μέχρι 2 ώρες, και στα 115 dBA μέχρι 15min.

Πέρα από αυτό το όριο δεν πρέπει να υπάρχει για κανένα λόγο έκθεση στο θόρυβο, καθώς ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης είναι πολύ μεγάλος.

Όλοι θα έχουμε ζήσει την εμπειρία μετά από παραμονή κάποιων ωρών σε κέντρα διασκέδασης με εκκωφαντική μουσική, όπου βγαίνοντας αισθανόμαστε τα αυτιά και το κεφάλι μας να βουίζουν και να μην ακούμε καλά, συμπτώματα που υποχωρούν με την πάροδο λίγων ωρών.  Έχει βρεθεί ότι οι δυνατοί ήχοι εκτός από τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν απευθείας στο όργανο της ακοής, έχουν επίδραση και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου σώματος, καθώς προκαλούν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, αύξηση της πίεσης, του μεταβολισμού και των αναπνοών, διαταραχές του ύπνου, κόπωση, νευρικές εκδηλώσεις και διαταραχές στις ψυχοσωματικές αντιδράσεις.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

Θόρυβος

                            Αίτια-Καταστάσεις

 

140dB

Κροτίδες, πυροβολισμοί, μηχανή αεροπλάνου

130dB

Κομπρεσέρ

120dB

Μουσικές συναυλίες (rock), τρακάρισμα

110db

Δυνατή φωνή στο αυτί, αλυσοπρίονο, discos-clubs

100dB

Μετρό, ξυλουργικές εργασίες

90dB

Μοτοσικλέτα, κυκλοφορία αυτοκινήτων, ορχήστρα, χορτοκοπτική μηχανή

 

!

Επίπεδα άνω των 80dB είναι δυνητικά επικίνδυνα!

 

80dB

Ξυπνητήρι, μπιστολάκι μαλλιών

70dB

Εστιατόρια, ηλεκτρική σκούπα, ραπτομηχανή

60dB

Συζήτηση, κλιματισμός

50dB

Μέσος θόρυβος σπιτιού, ψυγείο

40dB

Γραφείο

30dB

Ήσυχη βιβλιοθήκη, ψίθυρος

20dB

Θρόισμα φύλλων δέντρου- Ρολόι χειρός

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki