• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Η φωνή και οι διαταραχές της

Η φωνή παράγεται όταν ένα ρεύμα αέρα που ανεβαίνει από τους πνεύμονες φθάνει στον λάρυγγα και πιο συγκεκριμένα στην γλωττίδα και θέτει σε κίνηση-ταλάντωση τις φωνητικές χορδές. Ο λάρυγγας έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους διαφόρων συχνοτήτων με τη μεταβολή του μήκους, του πάχους και της τάσης των φωνητικών χορδών. O ήχος στη συνέχεια περνά από τις διάφορες κοιλότητες του σώματος –κυρίως τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια, μετωπιαίοι κόλποι) που δρουν σαν ηχεία και τον ενισχύουν και εξέρχεται τελικά από τον στοματοφάρυγγα.

Φωνή-1

Η φυσιολογική φωνή έχει ευχάριστη χροιά, το ύψος της είναι ανάλογο του φύλου και της ηλικίας, η έντασή της δεν παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις και τέλος έχει πλαστικότητα, που της επιτρέπει να εκφράζει τα αισθήματα μας ανάλογα με την περίσταση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σωστή παραγωγή της φωνής είναι η αναπνοή, η οποία παρέχει την απαραίτητη πίεση για τη δόνηση των φωνητικών χορδών.

Οι διαταραχές της φωνής εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που εξαιτίας του επαγγέλματός του καταπονούν τη φωνή τους (ιερείς, ψάλτες, τραγουδιστές, εκπαιδευτικοί, πωλητές κ.τ.λ.). Αρχικά εμφανίζεται ένα «σπάσιμο» της φωνής στους υψηλούς τόνους (δεν μπορεί να κρατήσει τον τόνο στο ίδιο σημείο), αλλά μετά από λίγο έρχεται η γρήγορη φωνητική κόπωση κατά την ομιλία και τέλος το βράγχος  (βράχνιασμα) της φωνής.

Η έντονη φωνητική προσπάθεια που συνήθως καταβάλουν τα παραπάνω άτομα, έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των φωνητικών χορδών από την πρόσκρουσή τους. Εμφανίζονται τότε πάνω στις φωνητικές χορδές -κυρίως στη μεσότητά τους-  οζίδια (κάλοι), έλκη από επαφή, κύστεις ή και πολύποδες, αλλάζει η συχνότητα ταλάντωσης του κύματος των χορδών με αποτέλεσμα το βράχνιασμα.

Φωνή-2

Φωνή-3

Με τη βοήθεια ενός ειδικού ενδοσκοπίου υψηλής τεχνολογίας, του στροβοσκοπίου, είναι δυνατή η λειτουργική εξέταση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, και ειδικότερα του βλεννογονικού κύματος αποκαλύπτοντας όλες τις λεπτομέρειες της ανατομίας αλλά και της φυσιολογίας του λάρυγγα.

Φωνή-4

Γενικές οδηγίες που αφορούν την υγιεινή της φωνής είναι η αποφυγή κάθε ερεθιστικού παράγοντα, όπως είναι ο καπνός (ενεργητικός και παθητικός), τα οινοπνευματώδη ποτά, η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας (καλοριφέρ σε θερμοκρασίες πάνω από 23οC  και ο αέρας από τα κλιματιστικά).

Επιπρόσθετα, η καλή ενυδάτωση (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, περίπου 1,5 με 2,5 lt) προστατεύουν το φάρυγγα και τον λάρυγγα από την ξηρότητα και τις χρόνιες φλεγμονές.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki