Καθώς οι συνδρομές σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως υπολογίζονται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας –όπως αυτή που εκπέμπεται από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας δηλ. τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα.
Στις 31 Μαΐου 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization-WHO) και η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer- IARC) ταξινόμησαν τα πεδία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ως πιθανά καρκινογόνα για τους ανθρώπους (Στάδιο 2Β), βασιζόμενοι στην αύξηση της εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό του γλοιώματος, ενός κακοήθη όγκο του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη χρήση ασύρματων συσκευών επικοινωνίας.
Η ταξινόμηση περιλάμβανε μια πληθώρα παραγόντων που κατατάσσονταν σε μια από τις ακόλουθες 5 κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας.
Στάδιο 1: Καρκινογόνος για τους ανθρώπους
Στάδιο 2Α: Μάλλον καρκινογόνος για τους ανθρώπους
Στάδιο 2Β: Πιθανά καρκινογόνος για τους ανθρώπους
Στάδιο 3: Μη ταξινομούμενη σχετικά με την καρκινογένεση στους ανθρώπους
Στάδιο 4: Μάλλον όχι καρκινογόνος για τους ανθρώπους
Η επιτροπή των ειδικών αποτελούνταν από 31 επιστήμονες από 14 χώρες και τα πλήρη αποτελέσματα των συμπερασμάτων δημοσιεύονται στο περιοδικό “The Lancet Oncology”.
Ο πρόεδρος της επιτροπής στην ανακοίνωση τύπου που ακολούθησε υποστήριξε πως, «παρά το γεγονός ότι ακόμα συγκεντρώνονται αποδείξεις, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ήδη αρκετά για να καταλήξουμε στην ταξινόμηση 2Β –Πιθανά καρκινογόνος για τους ανθρώπους- Το συμπέρασμα αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και για αυτό το λόγο χρειάζεται η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το θέμα».
Αν και τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα κρίθηκαν ως περιορισμένα για τη συσχέτιση της ανάπτυξης γλοιώματος και ακουστικού νευρινώματος (ενός όγκου του ακουστικού νεύρου) με τη χρήση συσκευών ασύρματης τηλεφωνίας, σε μια παλιότερη έρευνα μέχρι και το έτος 2004, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 40% στην κατηγορία των συνδρομητών που έκαναν υπερβολική χρήση, η οποία ορίζεται σε περίπου 30’ ημερησίως για μια περίοδο 10 ετών.
Ας σκεφτούμε λοιπόν πόση ώρα χρησιμοποιούμε το κινητό μας καθημερινά… Είναι λιγότερο από 30’ την ημέρα ή περισσότερο; Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε από πότε χρησιμοποιούμε όχι μόνο το κινητό μας τηλέφωνο, αλλά και το ασύρματο που έχουμε στο σπίτι;
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως προκειμένου μια ιατρική επιστημονική επιτροπή αυτού του επιπέδου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα Σταδίου 1 ή Σταδίου 2Α, δηλαδή ως «Καρκινογόνος» ή «Μάλλον καρκινογόνος για τους ανθρώπους» θα πρέπει τα στοιχεία να είναι ακλόνητα και αδιάψευστα προκειμένου να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός και πανικός.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιες φορές τα αποτελέσματα να ακούγονται καθησυχαστικά, αλλά είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε και είναι λογικότερο μέχρι η επιστημονική κοινότητα να καταλήξει σε σαφείς οδηγίες σχετικά, εμείς να μην περιμένουμε για να μάθουμε την αλήθεια με πικρό τρόπο.
Απλοί τρόποι για να προστατευτούμε από την υπερβολική έκθεση:
Ας περιορίσουμε όσο γίνεται τη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, μιλώντας μόνο για σημαντικά θέματα και για όσο λιγότερο χρόνο μπορούμε.
Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους όπως στο αυτοκίνητο ή στο ασανσέρ, καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, γιατί η ακτινοβολία δεν διαχέεται ελεύθερα, αλλά ανακλάται στα τοιχώματα και συσσωρεύεται.
Όσο περιμένουμε να συνδεθούμε με τον αριθμό που καλούμε, καλό είναι να απομακρύνουμε τη συσκευή από το αυτί και το κεφάλι μας, γιατί τότε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει είναι μεγαλύτερη.
Αν επικοινωνούμε με μηνύματα (sms), τότε μειώνουμε αρκετά την ακτινοβολία σε σχέση με την ομιλία.
Όταν το σήμα μας είναι χαμηλό, καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση, γιατί τότε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη, στη συνεχή αναζήτηση από τη συσκευή ισχυρότερου σήματος.
Αν χρειαζόμαστε το κινητό τηλέφωνο για επαγγελματικούς λόγους, τότε ας χρησιμοποιούμε μια συσκευή «Bluetooth» που εκπέμπει το 1/100 της ακτινοβολίας ή συσκευή «hands-free».
Στο σπίτι μας ας χρησιμοποιούμε την κλασική ενσύρματη συσκευή (το τηλέφωνο με καλώδιο) και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τουλάχιστον να μην έχουμε τη βάση του ασύρματου τηλέφωνου πάνω στο κομοδίνο, δίπλα στο κεφάλι μας όταν κοιμόμαστε.
Αν πρέπει νε εκθέσουμε τους εαυτούς μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τότε τουλάχιστον ας σεβαστούμε τους γύρω μας και ας περιορίσουμε τη χρήση των κινητών όταν βρισκόμαστε μέσα στο λεωφορείο ή μέσα σε μια αίθουσα αναμονής, για να μην απορροφούν παθητικά τη «δική μας» ακτινοβολία.
Τα παιδιά ΔΕΝ χρειάζονται κινητό τηλέφωνο!!!
Αν σκεφτούμε την αθροιστική δράση που έχει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τότε καταλαβαίνουμε πως ένα παιδί όσο νωρίτερα εκτεθεί στις όποιες αρνητικές της επιδράσεις, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να υποστεί και τις συνέπειες της. Με απλά λόγια, ένας ενήλικας θα δεχτεί ακτινοβολία για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, αλλά ένα παιδί για τα επόμενα 60 ή 70 χρόνια. Επομένως, καλό είναι να τα προστατεύσουμε όσο μπορούμε.
Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι παιχνίδι. Ακόμα και όταν δεν δεχόμαστε κάποια κλήση - όταν δηλαδή είναι σε κατάσταση αναμονής - εκπέμπει ένα ποσοστό ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οπότε καλό είναι να μην είναι κοντά στα παιδιά.
Τα ίδια ισχύουν και για τα ασύρματα router που χρησιμοποιούμε για την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet). Αν μπορούμε, ας χρησιμοποιούμε την ενσύρματη σύνδεση δηλαδή με το καλώδιο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μην αφήνουμε μονίμως ανοιχτό το router όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
Ας θυμόμαστε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις διάφορες ασύρματες συσκευές επικοινωνίας υπάρχει ακόμα και όταν εμείς την ξεχνάμε…