• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Αμυγδαλόλιθοι

Οι αμυγδαλόλιθοι (ή αλλιώς οι πέτρες στις αμυγδαλές) είναι μικρές, λευκές συνήθως, αλλοιώσεις που δημιουργούνται πάνω στις αμυγδαλές.  Η επιφάνεια των αμυγδαλών δεν είναι λεία, έχει κρύπτες (μικρά βαθουλώματα) όπου προσκολλώνται τόσο τα υπολείμματα των τροφών όσο και κύτταρα που καταστρέφονται από το επιθήλιο του στόματος που ανανεώνεται καθημερινά.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αμυγδαλόλιθοι είναι τελείως διαφορετική οντότητα από την οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα, που οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και εμφανίζεται με διάχυτο πύο πάνω και στις δύο αμυγδαλές και συνοδεύεται με υψηλό πυρετό και έντονο πόνο στην κατάποση.

Συνήθως οι αμυγδαλόλιθοι είναι μεμονωμένοι, μικροί σε μέγεθος, αλλά είναι δυνατόν να είναι και μεγαλύτεροι και περισσότεροι από ένας. Προκαλούν ήπια συμπτώματα όπως τοπικό πόνο– συνεχή ή μόνο κατά την κατάποση, όταν καταπίνουμε δηλαδή- κακοσμία του στόματος και αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα (ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό μας).

Κάποιοι από εμάς τους εμφανίζουν –συνήθως λίγοι- κάποιοι όχι, δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αλλά συνήθως δεν είναι και κάποιο δυσεπίλυτο και φοβερό πρόβλημα…

Η καλή στοματική υγιεινή με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μετά από τα γεύματα και οι στοματικές πλύσεις με ένα στοματικό- οδοντιατρικό διάλυμα για λίγες ημέρες είναι δυνατόν να βοηθήσουν, καθώς απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών και δεν δημιουργούνται οι λίθοι.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν δημιουργηθούν τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται αυτόματα μετά από λίγο καιρό, σχεδόν όπως εμφανίστηκαν. Στις λίγες περιπτώσεις που παραμένουν και προκαλούν προβλήματα μπορούν να αφαιρεθούν σχετικά εύκολα με τη χρήση μιας μπατονέτας ή με μια μικρή λαβίδα από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. 

Αμυγδαλόλιθοι

Σπάνια περιγράφεται στην διεθνή βιβλιογραφία να χρειαστεί η αφαίρεση των αμυγδαλών υπό γενική αναισθησία λόγω αμυγδαλόλιθων.

Άλλες απλές συμβουλές για  την αποφυγή του προβλήματος είναι να πίνουμε περισσότερο νερό (περίπου 2lt την ημέρα και ακόμα περισσότερο αν έχουμε απώλειες από αυξημένες καύσεις, όπως σε έντονη σωματική εργασία-κόπωση) καθώς το σάλιο βοηθά να καθαρίσει η γλώσσα και το στόμα μας από τα υπολείμματα τροφών που προκαλούν τους αμυγδαλόλιθους. 

Η μείωση ή ακόμα καλύτερα η διακοπή του καπνίσματος  βοηθά καθώς μειώνει την ξηρότητα του στόματος, όπως επίσης και η μάσηση τσίχλας που βοηθά στην παραγωγή σιέλου.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki