• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Διαταραχές της ακοής

Με τον όρο διαταραχές της ακοής αναφερόμαστε συνήθως στην έκπτωση-μείωση της ακοής (βαρηκοΐα) και τις εμβοές των ώτων (βουητό στα αυτιά).

Η αίσθηση της ακοής δημιουργείται όταν τα ηχητικά κύματα αφού προσκρούσουν πάνω στην τυμπανική μεμβράνη, θέσουν σε ταλάντωση ένα σύστημα ακουστικών οσταρίων -τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα- μεταφέροντας την ακουστική ενέργεια στα υγρά του κοχλία. Στη συνέχεια το ακουστικό ερέθισμα με το ακουστικό νεύρο φθάνει στο αντίστοιχο κέντρο του εγκέφαλου όπου γίνεται η επεξεργασία του ήχου.

Οποιαδήποτε βλάβη, είτε στο σύστημα των ακουστικών οσταρίων (στο σύστημα που μεταφέρει τα ηχητικά κύματα - σύστημα αγωγής), είτε στο νεύρο της ακοής είναι δυνατό να οδηγήσει στην εμφάνιση βαρηκοΐας. Στην πρώτη περίπτωση η βαρηκοΐα ονομάζεται βαρηκοΐα αγωγιμότητας και στη δεύτερη νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, ενώ όταν το πρόβλημα αφορά και τα ακουστικά οστάρια αλλά και το νεύρο της ακοής, τότε έχουμε τη βαρηκοΐα μικτού τύπου.  

Φυσιολογικά όλοι μας, με την πάροδο του χρόνου, θα εμφανίσουμε μια πτώση στην ικανότητα που έχουμε να ακούμε, η οποία μέχρι ένα βαθμό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη.

Υπάρχουν όμως και παθολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες η μείωση της ακοής είτε είναι τόσο μεγάλη ώστε να μας δημιουργεί προβλήματα και να μην μπορούμε στην ουσία να αυτοεξυπηρετηθούμε, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας, είτε να συμβαίνει νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

Με μια ειδική εξέταση την ακοομετρία (και το ακοόγραμμα) ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να εκτιμήσει, να μετρήσει και να αξιολογήσει τη βαρηκοΐα. Μπορεί να εντοπιστεί το σημείο της βλάβης  του ακουστικού συστήματος, η βαρύτητά του και να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του προβλήματος. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με τη χρήση του ακοομετρητή που παράγει ακουστικά ερεθίσματα (ήχους) σε διαφορετικές εντάσεις και συχνότητες. Ο ασθενής  καλείται να τα αναγνωρίσει, πατώντας ένα κουμπί, ενώ φορά ακουστικά κεφαλής και βρίσκεται μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο (ηχομονωμένο) ακοολογικό θάλαμο.

   

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki