• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Ιγμορίτιδα - Ρινοκολπίτιδα

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι τα ιγμόρια, οι μετωπιαίοι κόλποι, οι ηθμοειδείς κυψέλες (είναι στην ουσία πολυάριθμες κοιλότητες) και ο σφηνοειδής κόλπος. Τα ιγμόρια βρίσκονται κάτω από τα μάτια –δεξιά και αριστερά- και πάνω από το στόμα, οι μετωπιαίοι βρίσκονται πάνω από τα μάτια στο μέτωπο, οι ηθμοειδείς κυψέλες βρίσκονται διάσπαρτες –δεξιά και αριστερά- στο βάθος της μύτης, ενώ ο σφηνοειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών (βαθιά μέσα στο κρανίο).  Η μορφή και το μέγεθός τους ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές τα ιγμόρια είναι οι μεγαλύτεροι παραρρίνιοι με χωρητικότητα περίπου 15ml.

   

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι στην ουσία άδειες κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο  που χρησιμεύουν στην θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα, στη δημιουργία αντήχησης για την ενίσχυση της φωνής και στην παραγωγή βλέννας που παροχετεύεται μέσα από μικρά στόμια στο εσωτερικό της μύτης.

Όταν η βλέννα δεν απομακρύνεται και λιμνάζει όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις που προκαλούν απόφραξη των στομίων των κόλπων, τότε έχουμε την έναρξη της ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας). Οι πιο συχνές αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη ρινοκολπίτιδας είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (ιώσεις και μικροβιακές φλεγμονές), οι ρινικοί πολύποδες, η αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες ή και ο συνδυασμός των παραπάνω.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων και της συλλογής πύου στο εσωτερικό τους είναι ο πόνος και το αίσθημα πίεσης (βάρος) στο πρόσωπο στην αντίστοιχη περιοχή των κόλπων, η κεφαλαλγία (ο πονοκέφαλος), η ρινική συμφόρηση (το μπούκωμα της μύτης), οι βλεννώδεις ή και οι πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και ο πυρετός.  Συνήθως έχει προηγηθεί για 3 με 5 ημέρες κάποια ιογενής λοίμωξη –ρινίτιδα- με καταρροή (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση και μετά η κλινική εικόνα αντί να βελτιωθεί και τα συμπτώματα να εμφανίσουν ύφεση ή διακοπή, συνεχίζουν με την ίδια ένταση και τελικά επιδεινώνονται.

Πρέπει εδώ βέβαια να αναφέρουμε πως και μόνο η αλλαγή στο χρώμα της βλέννας των εκκρίσεων δεν είναι αποδεικτικό ρινοκολπίτιδας-ιγμορίτιδας. Η αλλαγή στο χρώμα της βλέννας που βγαίνει από τη μύτη είναι συνήθης και αναμενόμενη στις ιώσεις. Κίτρινη, πράσινη ή και παχύρρευστη βλέννα δεν σημαίνει οπωσδήποτε ρινοκολπίτιδα και δεν χρειάζεται απαραίτητα αντιβιοτικά.

Η ενδοσκόπηση της μύτης θεωρείται πλέον η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση της οξείας ρινοκολπίτιδας και γίνεται με τη βοήθεια ενδοσκοπίων υψηλής τεχνολογίας (οπτικές ίνες).

 


 

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki