• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Οδηγίες σε ίλιγγο και εμβοές

Στο εσωτερικό αυτί υπάρχει ο κοχλίας που είναι το εξειδικευμένο όργανο της ακοής και ο λαβύρινθος που είναι το υπεύθυνο μέρος του αυτιού για την ισορροπία. Μέσα σε αυτά τα όργανα υπάρχει μια ποσότητα υγρού το οποίο χρησιμεύει στην ομαλή λειτουργία τους, δηλαδή στη μετάδοση του ήχου και τη διατήρηση της ισορροπίας. Το υγρό αυτό περιέχει ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, νάτριο, χλώριο, και ακολουθεί τις μεταβολές (αύξηση- μείωση) του όγκου των υγρών του υπόλοιπου σώματος.  Σε κάποιες παθολογικές περιπτώσεις, αυτές οι συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών διαταράσσονται (ύδρωπας) με αποτέλεσμα την εμφάνιση αισθήματος πίεσης ή πληρότητας (μπουκώματος) στα αυτιά, εμβοών (βουητό), πτώσης ή διακύμανσης της ακοής (βαρηκοΐα), ζάλης, ναυτίας, εμέτων και αστάθειας.

Με την κατάλληλη δίαιτα, είναι δυνατόν κάποιοι ασθενείς –όχι όλοι- να εμφανίσουν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Η λογική είναι ότι σταθεροποιείται η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στο σώμα γενικότερα και ειδικότερα στο εσωτερικό αυτί, δηλαδή στον κοχλία και τον λαβύρινθο. Για παράδειγμα όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, η συγκέντρωση του στο αίμα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση. Επίσης, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται με πιθανό αποτέλεσμα την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών, όμως,  αυξάνεται και στο εσωτερικό αυτί με αποτέλεσμα την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων.


 

Σε γενικές γραμμές, αν υποφέρουμε από ίλιγγο ή εμβοές ώτων (βουητό, σφύριγμα κ.τ.λ.) καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης. Η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του προβλήματος και στην ελάττωση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε γενικά να καταναλώνετε περισσότερα- πολλά φρούτα και λαχανικά, και να περιορίσετε την λήψη αλατιού μέχρι 1 γραμμάριο την ημέρα, δηλαδή να μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά μετά το μαγείρεμα.

Αποφύγετε ή περιορίστε τροφές ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, και οι σοκολάτες (γλυκό- ρόφημα), καθώς η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει-μεγαλώσει τις εμβοές σας και να προκαλέσει ακόμα και πονοκέφαλο (ημικρανία).

Περιορίστε τη λήψη αλκοόλ σε 2 ποτήρια κρασιού ή 1 μπύρας ημερησίως, καθώς το αλκοόλ ενοχοποιείται για την εμφάνιση ιλίγγου και εμβοών. Αποφύγετε προπαρασκευασμένα (έτοιμα) φαγητά καθώς περιέχουν συντηρητικά και ουσίες (γλουταμινικό νάτριο) που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα.

Αποφύγετε όλα τα αλατισμένα κρέατα (π.χ. παστό, σαλάμι), τα αλατισμένα ψάρια (μπακαλιάρος, σαρδέλες, ρέγγες κ.τ.λ.), το αλατισμένο ψωμί και τα παξιμάδια, το αλατισμένο βούτυρο, τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια), τα πολύ αλμυρά τυριά, τις κονσέρβες, το τουρσί, το συμπυκνωμένο γάλα (προτιμήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά), τη μουστάρδα, το κέτσαπ (και διάφορες άλλες αλμυρές σάλτσες), τα τηγανητά φαγητά (π.χ. πατάτες, κολοκυθάκια κ.τ.λ.), γιατί συνήθως συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες αλατιού.

  

Αποφύγετε σε καθημερινή βάση τις κρέμες γάλακτος, τις μαρμελάδες, τις σταφίδες,  τα σνακ και τα γλυκίσματα (πατατάκια, αλμυρά μπισκοτάκια κ.τ.λ.), τα αποξηραμένα σύκα, τους ξηρούς καρπούς.

Πίνετε άφθονο νερό και προτιμήστε φυσικούς χυμούς με μικρή προσθήκη ή και καθόλου ζάχαρη.  Προσπαθείτε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε με την άσκηση ή τον ιδρώτα για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αγγείων και είναι δυνατόν να συμβάλλει στην πάθηση. Πρέπει λοιπόν να διακόψετε το κάπνισμα, και αν δεν μπορείτε να το κόψετε εντελώς, πρέπει τουλάχιστον να το περιορίσετε δραστικά.

Περιορίστε όσο μπορείτε… το άγχος σας, γιατί έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki