• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Αλλεργική Ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υπερβολική αντίδραση του βλεννογόνου της ρινός (μύτης) σε εισπνεόμενες ουσίες του περιβάλλοντος που μεταφέρονται με τον αέρα.

Στα περισσότερα άτομα οι ουσίες αυτές που ονομάζονται αλλεργιογόνα δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Σε κάποια άτομα όμως που είναι ευαισθητοποιημένα μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα. 

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι η γύρη  των αγριόχορτων,  των δέντρων και των λουλουδιών, η σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα, το σάλιο και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων.

Τα συμπτώματά της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η καταρροή (τρέξιμο) ή/και η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) της μύτης, κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα, και πταρμοί (φτέρνισμα).

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ-1

Πρέπει να ξέρουμε σε ποιες ουσίες (αλλεργιογόνα) είμαστε αλλεργικοί για να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων (τεστ) που μπορεί να είναι είτε δερματικές εξετάσεις (Δερματική δοκιμασία μέσω σκαριφισμού -τρυπήματος , Skin Prick Test- SPT) είτε εξετάσεις αίματος (RAST).

Αλλεργική Ρινίτιδα-2

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ξεκινά με την αποφυγή των αλλεργιογόνων στα οποία είμαστε ευαισθητοποιημένοι. 

Στη συνέχεια, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή  όπως είναι τα ρινικά κορτικοστεροειδή και αποσυμφορητικά εκνεφώματα (σπρέι), οι ρινικές σταγόνες και τα αντιϊσταμινικά χάπια, μπορεί να μειωθεί η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η ανοσοθεραπεία με την μορφή ενέσεων-εμβολίων αλλεργιογόνων ή και με σταγόνες (υπογλώσσια ανοσοθεραπεία) μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής και προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

Αλλεργική Ρινίτιδα-3

Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή της γύρης

Φυσικά,  δεν υπάρχει τρόπος για να προφυλαχθείτε απόλυτα από τη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, αλλά αυτές είναι μερικές προτάσεις για να μειώσετε την έκθεσή σας:

  1. Προσπαθήστε να μην είστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις περιόδους  που η γύρη στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και τις πρωινές ώρες της ημέρας (μεταξύ 05:00 και 10:00 πμ.).

  2. Όταν μένετε στο σπίτι καλό είναι να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά για να μην μπαίνει η γύρη.

  3. Κατά τις εξόδους σας με το αυτοκίνητο να κλείνετε τα παράθυρα και να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό στην λειτουργία της ανακύκλωσης του αέρα της καμπίνας.

  4. Μετά την έξοδό σας να κάνετε μπάνιο για να απομακρύνετε τη γύρη από τα μαλλιά και το σώμα σας και αλλάξτε τα ρούχα που φορούσατε.

  5. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις κηπουρικές και τις αγροτικές εργασίες.

  6. Όταν κάνετε τέτοιες εργασίες, φορέστε μάσκες που περιορίζουν την εισπνοή της γύρης.

Πρακτικές συμβουλές για την μείωση της οικιακής σκόνης

Είναι πρακτικά αδύνατον να «ξεφορτωθείτε» την οικιακή σκόνη που υπάρχει παντού στα στρώματα, στους καναπέδες, στα παπλώματα, στα μαξιλάρια, στα χαλιά, στις βιβλιοθήκες και στα παιδικά παιχνίδια (αρκουδάκια, μάλλινα κουκλάκια κ.τ.λ.). Παρόλα αυτά, οι ακόλουθες προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν:

  1. Αποφύγετε επιφάνειες με πολλά στοιβαγμένα αντικείμενα σε γραφεία, βιβλιοθήκες, κομοδίνα και ντουλάπες που είναι δύσκολο να ξεσκονιστούν.

  2. Αν γίνεται, μην χρησιμοποιείται χαλιά στα πατώματα ή αλλιώς χρησιμοποιείστε μικρά χαλιά που μπορείτε να τα καθαρίσετε (τινάξετε) εύκολα και συχνά.

  3. Αν χρησιμοποιείτε μεγάλα χαλιά, καθαρίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα καθαρισμού (HEPA- High Efficiency Particulate Air).

  4. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια με πούπουλα, μάλλινες κουβέρτες και μάλλινα ρούχα, αλλά αντικαταστήστε τα με βαμβακερά ή συνθετικά υλικά.

  5. Χρησιμοποιήστε στα μαξιλάρια και στα στρώματα ειδικά-μη διαπερατά από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης καλύμματα.

  6. Πλύνετε τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα παπλώματα, τις μαξιλαροθήκες κ.τ.λ. στους 60°C ή τοποθετήστε τα στο στεγνωτήριο για 15’ στην υψηλότερη ένδειξη.

  7. Αν δεν γίνετε να πλύνετε τα παιδικά παιχνίδια στους 60°C, για να μην τα καταστρέψετε, τοποθετήστε τα μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα στο ψυγείο για 24 ώρες.  Αυτό θα βοηθήσει να εξαλείψετε τα ακάρεα της οικιακής σκόνης!

  8. Αλλάζετε κάθε μήνα φίλτρα στα συστήματα κλιματισμού.

  9. Απομακρύνετε τα φυτά και τις γλάστρες μέσα από το σπίτι.

  10. Προσπαθήστε να κρατήσετε εκτός του σπιτιού τα κατοικίδια ζώα και αν αυτό είναι αδύνατο προσπαθήστε να τα κρατήσετε τουλάχιστον μακριά από τα υπνοδωμάτια. 

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki