• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

«Ίωση, κρύωμα, συνάχι, γρίπη, βρογχίτιδα…»

Όλοι οι παραπάνω όροι και ίσως και κάποιοι ακόμα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν στη πραγματικότητα την ίδια παθολογική κατάσταση. Τα συμπτώματα είναι πολύ γνωστά σε όλους μας και αρχικά σχετίζονται με τη ρινική οδό καθώς εμφανίζονται καταρροή (τρέξιμο της μύτης), φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης) και κατάποση οπισθορινικά εκκρίσεων που καταλήγουν στο στοματοφάρυγγα (καταπίνουμε βλέννες). Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η φαρυγγαλγία (ευαισθησία και ο πόνος στο λαιμό), ο βήχας και η ανάγκη συνεχούς καθαρισμού του φάρυγγα, αλλά και το βράχνιασμα.

Μπορεί επίσης να μας  ταλαιπωρούν και άλλα συμπτώματα όπως χαμηλός πυρετός (δέκατα), μυαλγίες και αρθραλγίες (πονάνε οι μυς και τα κόκκαλά μας), κακουχία (νιώθουμε άσχημα γενικά), αδυναμία και ατονία. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 7-13 ημέρες, αλλά η μπορεί να διαρκέσουν 14-21 ημέρες.

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται τέσσερις έως οκτώ φορές ετησίως, τα παιδιά της σχολικής ηλικίας δύο έως έξι φορές ετησίως και οι ενήλικες δύο έως πέντε φορές. Ο μεγάλος αριθμός κρυολογημάτων που εμφανίζει στη διάρκεια της ζωής του κάθε άνθρωπος, οφείλεται στο ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι ιών που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, ενώ πολλοί αναπνευστικοί ιοί επιφέρουν μόνο προσωρινή ανοσία, οπότε η πιθανότητα να αρρωστήσουμε και πάλι από τον ίδιο ιό είναι μεγάλη.

Η συσχέτιση των λοιμώξεων με το κρύο και τη χειμερινή περίοδο ευθύνεται για τον όρο κοινό κρυολόγημα “common cold”, αλλά το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία ΔΕΝ επηρεάζουν –δεν αυξάνουν- την ευαισθησία μας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχει στενότερη επαφή, λόγω της συσσώρευσης ανθρώπων μέσα στα σπίτια, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία κ.τ.λ. με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον. Αν για κάποιο λόγο το κρύο ευνοούσε την ανάπτυξη των ιών και η ζέστη την απέτρεπε, τότε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα έπρεπε να κρυώνουμε ποτέ. Επίσης, στις χώρες με ψυχρό κλίμα, οι κάτοικοι θα ήταν μόνιμα άρρωστοι, και στις χώρες με θερμό κλίμα δεν θα αρρώσταιναν ποτέ, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει καταρρίπτοντας εν ολίγοις αυτόν τον αστικό μύθο.

Η μετάδοση των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εκκρίσεις από το αναπνευστικό, δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου από το φτέρνισμα και το βήχα. Ο συνήθης μηχανισμός είναι η επαφή των χεριών με άτομο που έχει μολυνθεί ή με μολυσμένο αντικείμενο και ακολουθεί ο αυτό-ενοφθαλμισμός (βάζουμε τον ιό μόνοι μας μέσα στον οργανισμό μας) με διασπορά μέσω της οδού δάκτυλο-μύτη ή δάκτυλο-οφθαλμός, όταν τρίβουμε την μύτη ή τα μάτια μας. Η μετάδοση από τον αέρα ΔΕΝ φαίνεται να ισχύει για τους περισσότερους ιούς και ακόμη και ένα φιλί είναι λιγότερο πιθανό να αποτελεί τρόπο μετάδοσης σε σχέση με την επαφή με τα χέρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο σημαντικότερος μηχανισμός πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής, ειδικά με τα χέρια, με τους ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω τυπικά συμπτώματα. Το πλύσιμο των χεριών είναι λοιπόν ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τις ιώσεις. Η χρήση αλκοολούχων-αντισηπτικών χάρτινων μαντηλιών και η καλή προσωπική υγιεινή γενικότερα, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την μετάδοση των ιώσεων.

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ!!!

Η πεποίθηση ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς έχει λανθασμένα δημιουργηθεί λόγω της ηχητικής και μόνο συγγένειας της λέξης «ίωση» με τη λέξη «αντιβίωση».

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια, όπως είναι η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα και η μικροβιακή φαρυγγίτιδα, ορισμένες περιπτώσεις μικροβιακής ωτίτιδας και η πνευμονία.

Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς και δεν είναι αποτελεσματικά στις ιώσεις, στο κρυολόγημα, στη γρίπη και στη βρογχίτιδα.

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί πιο ισχυρά μικρόβια, με αποτέλεσμα όταν χρειαστούμε ένα αντιβιοτικό για να σκοτώσει τα ανθεκτικά μικρόβια, αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό και η θεραπεία να αποτύχει. Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών καταστρέφει επιπρόσθετα και τα φυσιολογικά μικρόβια, τη «χλωρίδα» που κατοικεί στο σώμα μας και έχει σαν αποστολή να μας προστατεύει.

Στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.  Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν μόνα τους, απλά μπορεί να χρειαστούν μία εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο χρόνο.

  

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.
 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki