• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Διαταραχές της όσφρησης

Η όσφρηση είναι ίσως η πιο υποτιμημένη από τις αισθήσεις, αν και είναι μαζί με την ακοή οι δύο πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στον άνθρωπο. Τα νευρικά-οσφρητικά κύτταρα στον βλεννογόνο της μύτης ανιχνεύουν μικρές ποσότητες ουσιών και το ερέθισμα μεταφέρεται με το οσφρητικό νεύρο στον εγκέφαλο όπου επεξεργάζεται δίνοντας πληροφορίες για την ποσότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου χημικού παράγοντα. Το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την όσφρηση στον άνθρωπο καταλαμβάνει μόνο 1 cm2 στο ανώτερο τμήμα σε κάθε πλευρά της, αλλά παρά το πολύ μικρό του μέγεθος, είναι ικανό να αντιλαμβάνεται πάνω από 5000 διαφορετικές οσμές. Η όσφρηση συμβάλλει και στην δημιουργία της όρεξης για την λήψη της τροφής ενισχύοντας παράλληλα και την αίσθηση της γεύσης.

Οι διαταραχές της όσφρησης μπορεί να εμφανίζονται με την μορφή της ανοσμίας (πλήρη απώλεια της αίσθησης) , της υποσμίας (μερική απώλεια της αίσθησης), της υπεροσμίας (μεγαλύτερη αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη οσμή), της παροσμίας (αλλαγή στην αντίληψης της αίσθησης).

Οι αιτίες των διαταραχών αυτών είναι πολλές και χωρίζονται σε αυτές που προκαλούν απόφραξη στην μύτη με αποτέλεσμα ελάττωση της ροής του αέρα και κατά συνέπεια των οσμών,  και σε εκείνες που προκαλούν βλάβη και καταστροφή των νευρικών κυττάρων του βλεννογόνου της μύτης. 

Οι αιτίες των διαταραχών αυτών είναι πολλές και χωρίζονται σε αυτές που προκαλούν απόφραξη στην μύτη με αποτέλεσμα ελάττωση της ροής του αέρα και κατά συνέπεια των οσμών,  και σε εκείνες που προκαλούν βλάβη και καταστροφή των νευρικών κυττάρων του βλεννογόνου της μύτης.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται παθήσεις της μύτης όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες και η χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) που "μπλοκάρουν" την μύτη και έτσι περιορίζουν την αίσθηση της όσφρησης.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι λοιμώξεις (ιώσεις, συνάχι, γρίπη κ.τ.λ.) που προκαλούν συνήθως παροδική βλάβη στα κύτταρα του επιθηλίου της μύτης, τα χτυπήματα στο κεφάλι και τον αυχένα, ορμονικές διαταραχές (όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη), και φυσικά η ηλικία, καθώς μετά τα 60 έτη, οι μισοί από εμάς θα έχουμε κάποιου βαθμού ελάττωση στην οσφρητική μας ικανότητα.

Ας μην ξεχάσουμε εδώ να αναφέρουμε την αρνητική επίδραση του καπνού και των βιομηχανικών ρύπων και στην αίσθηση της όσφρησης, αλλά και την επίδραση διαφόρων κοινών φαρμάκων, όπως είναι κάποια αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα, φάρμακα για την ελάττωση της χοληστερίνης, αλλά και διάφορα αντιϊσταμινικά.

Σήμερα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις (οσφρητικά tests) με την βοήθεια των οποίων μπορεί να γίνει έλεγχος της όσφρησης και διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιας διαταραχής της.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki