• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Πτήσεις

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αεροπλάνο, κυρίως κατά την κάθοδο-προσγείωση, η ατμοσφαιρική πίεση μέσα στην καμπίνα αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται αρνητική πίεση στο μέσο αυτί από την δυσλειτουργία της Ευσταχιανής σάλπιγγας. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας εξίσωσης της πίεσης είναι να απωθείται-μετατοπίζεται η τυμπανική μεμβράνη προς τα μέσα, οδηγώντας σε μια κατάσταση η οποία ονομάζεται «Βαρότραυμα». Μπορεί να νιώσουμε πόνο (ωταλγία), να μειωθεί η ακοή ή να υπάρχει αίσθηση βάρους ή πληρότητας στο αυτί (βαρηκοΐα), να ακούσουμε μεταλλικό ήχο ή σφύριγμα (εμβοές), και ακόμα να νιώσουμε ζάλη (ίλιγγο) ή και πονοκέφαλο (κεφαλαγία). Εκτός από τις πτήσεις, ανάλογα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν όταν κάνουμε καταδύσεις ή αναρρίχηση σε μεγάλα υψόμετρα.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση:

  1.  Καλό είναι να αποφεύγουμε αυτές τις δραστηριότητες όταν υποφέρουμε από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (ίωση, συνάχι κ.τ.λ.) που προκαλούν ρινική συμφόρηση (μπούκωμα στην μύτη), γιατί τότε η Ευσταχιανή σάλπιγγα δυσλειτουργεί και η εξίσωση της πίεσης είναι δύσκολη. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουμε, τότε θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο μας για να μας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

  2. Να μασάμε μια τσίχλα ή να γλείφουμε μια καραμέλα –κυρίως κατά την κάθοδο- γιατί όταν καταπίνουμε βοηθάμε την Ευσταχιανή σάλπιγγα να ανοίξει και να εισέλθει αέρας, εξισώνοντας τις πιέσεις.

  3. Ένας ακόμα τρόπος είναι να κλείσουμε σφιχτά την μύτη και το στόμα και να φυσήξουμε σταθερά, στέλνοντας αέρα στα αυτιά, εξισώνοντας και πάλι την πίεση. Αυτό ονομάζεται «χειρισμός Valsalva», αλλά

Προσοχή: αν το παρακάνουμε φυσώντας απότομα ή δυνατά, μπορεί να νιώσουμε πόνο και ζάλη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki