• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων

Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα μπορούν να προκαλέσουν από ελάχιστα και ασήμαντα μέχρι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα συμπτώματα. Σε άτομα που δεν εμφανίζουν αλλεργική προδιάθεση, τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως τοπικά στο σημείο της επαφής με άλγος, οίδημα, κνησμό και ερυθρότητα (πόνο, πρήξιμο, «φαγούρα και κοκκίνισμα»).

    
 

Σε άτομα όμως που είναι αλλεργικά (ευαισθητοποιημένα), μπορούν να εμφανιστούν τα συμπτώματα της οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης ή αλλιώς του αλλεργικού σοκ (shock).Αυτά τα συμπτώματα είναι  το βράγχος της φωνής (βράχνιασμα) και η δύσπνοια (δυσκολία στη αναπνοή), το κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά), η πτώση της πίεσης (υπόταση), η ταχυκαρδία και η απώλεια της συνείδησης (λιποθυμία).



 

Ασθενείς που έχουν εμφανίσει κατά το παρελθόν ένα επεισόδιο με κάποια από τα συμπτώματα της οξείας αλλεργικής αντίδρασης (αλλεργικού σοκ) είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν τη χρήση και να έχουν πάντα μαζί τους τις συσκευές αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης (Epipen ή Fastject). Επίσης χρειάζεται να έχουν στα ρούχα τους και ένα καρτελάκι που να αναφέρει το πρόβλημά τους και τον τρόπο χρήσης της συσκευής σε περίπτωση που χρειαστούν την βοήθεια κάποιου άλλου.



Φυσικά,  δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος για να προφυλαχθείτε από ένα τσίμπημα μιας μέλισσας ή μιας σφήκας, αλλά αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες:

  1. Μην πίνετε και μην τρώτε στην ύπαιθρο (αποφύγετε πικνικ, μπάρμπεκιου). Όταν πίνετε αναψυκτικά από κουτάκι ή μπουκάλι, χρησιμοποιήστε καλαμάκι.

  2. Μην  περπατάτε ξυπόλητοι σε εξωτερικούς χώρους.

  3. Αποφύγετε την κηπουρική και τις αγροτικές εργασίες.

  4. Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τις αθλητικές δραστηριότητες στη ύπαιθρο, κυρίως φορώντας κοντομάνικα μπλουζάκια και σορτσάκια, όπως επίσης και την αναπνοή με το στόμα.

  5. Μην πλησιάζετε τους χώρους που υπάρχουν μελίσσια.

  6. Αφήστε την απομάκρυνση μιας σφηκοφωλιάς σε κάποιον ειδικό ή λιγότερο ευαισθητοποιημένο στα τσιμπήματα από εσάς.

  7. Μην αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες αν δεν έχουν σήτες.

  8. Μην χρησιμοποιείτε κολόνιες, λακ και αρώματα, μην κάνετε μπάνιο με αρωματικά σαπούνια και μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά και κρέμες σώματος με αρώματα. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικές λοσιόν και σπρέι στα ακάλυπτα από ρούχα σημεία του σώματος σας.

  9. Μην  χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά με αρώματα για το πλύσιμο των ρούχων σας.

  10. Τα έντομα συνήθως δεν επιτίθενται χωρίς λόγο και όταν το κάνουν είναι συνήθως για να προστατέψουν την φωλιά τους. Μην προκαλείτε, λοιπόν, την επίθεσή τους και αν έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο από αυτά, αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τον πανικό και τις γρήγορες-απότομες κινήσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε αν, παρά την προσοχή σας, δεν μπορέσετε να αποφύγετε το τσίμπημα:

  1. Απομακρύνετε το κεντρί σύροντας απαλά το δάκτυλο ή την παλάμη σας προς την αντίθετη φορά. Μην χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια ή ανάλογα αντικείμενα για να αφαιρέσετε το κεντρί και αποφύγετε τους περιττούς χειρισμούς, γιατί στην ουσία απελευθερώνετε και άλλο δηλητήριο!

  2. Τοποθετήστε πάγο στο σημείο που τσιμπηθήκατε.

  3. Αν εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) μπορείτε να πάρετε μια ασπιρίνη.

  4. Τα αντιϊσταμινικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κνησμό (φαγούρα).

  5. Σε περίπτωση έντονου οιδήματος (πρήξιμο) ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αγωγή με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη).

  6. Σε κάθε περίπτωση που τα συμπτώματά σας είναι έντονα ή επιδεινώνονται γρήγορα θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια ή ακόμα καλύτερα να αναζητήσετε νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki