• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Κερί στο αυτί

Το βύσμα κυψέλης ή κυψελίδα όπως λέγεται στη γλώσσα των Ωτορινολαρυγγολόγων -το γνωστό σε όλους μας κερί- αποτελεί ένα σύνολο ουσιών που εκκρίνεται από τους αδένες του έξω ακουστικού πόρου (του καναλιού που ξεκινά από το εξωτερικό αυτί –πτερύγιο- και οδηγεί στην τυμπανική μεμβράνη).

Η παρουσία του είναι απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην προστασία της πολύ λεπτής και ευαίσθητης επιδερμίδας του έξω ακουστικού πόρου από φλεγμονές. Επίσης, λόγω της αυξημένης του πηκτικότητας προστατεύει από ξένα σώματα –όπως είναι η σκόνη που την εμποδίζει να προχωρήσει στο εσωτερικό- και εγκλωβίζει μικρόβια και ιούς τα οποία στη συνέχεια καταστρέφει.

Η επιδερμίδα του αυτιού ανανεώνεται συνεχώς –όπως και η επιδερμίδα στο υπόλοιπο σώμα-  και με τη βοήθεια μικροσκοπικών τριχών που υπάρχουν στο κανάλι του αυτιού, απομακρύνεται προς τα έξω (στο εξωτερικό αυτί) με τις πλάγιες κινήσεις της κεφαλής και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Έτσι, παρά τη διαδεδομένη αντίληψη περί «βρωμιάς», το κερί δεν είναι κάτι βρώμικο και άχρηστο, αντιθέτως είναι απαραίτητο και εκτελεί ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία προστατεύοντας το αυτί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση των βαμβακοφόρων στιλεών (οι γνωστές μπατονέτες, Q-tips) για τον καθαρισμό των αυτιών. Με τη χρήση τους, όχι μόνο δεν καθαρίζουμε τα αυτιά μας, αλλά σπρώχνουμε το κερί προς τα μέσα, στοιβάζοντας το πάνω στο τύμπανο, και ταυτόχρονα τραυματίζουμε με τη τριβή την επιδερμίδα του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον κνησμό (πόνος και κυρίως φαγούρα στα αυτιά).

Μετά το μπάνιο, το μόνο που χρειάζεται είναι με μια απλή χαρτοπετσέτα να στεγνώνουμε όσο νερό μένει στο εξωτερικό αυτί και τίποτα παραπάνω.

Αν κανείς προσέξει και τις οδηγίες χρήσης πάνω στις διάφορες μπατονέτες που κυκλοφορούν στην αγορά θα διαπιστώσει πως προορίζονται “αυστηρά για εξωτερική χρήση μόνο...”

Φυσικά αποφεύγουμε τη χρήση και όλων των άλλων αντικειμένων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο τραυματίζοντάς τον, όπως τσιμπιδάκια, οδοντογλυφίδες κ.τ.λ.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki