• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR-Laryngopharyngeal reflux) συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου (όπως υδροχλωρικό οξύ, χολικά και παγκρεατικά ένζυμα και άλλα υγρά που παράγονται κατά την πέψη των τροφών), παλινδρομούν (επιστρέφουν) από το στομάχι δια μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα (στόμα) και την ρινική κοιλότητα (μύτη), και την κοιλότητα του μέσου ωτός (αυτί). Ο βλεννογόνος αυτών των περιοχών δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον αυτών των υγρών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.


Σχεδόν 40% των ενήλικων Ελλήνων έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά μόνο 10% το γνωρίζει. Στην Ευρώπη το 30-40% των Γάλλων υποφέρει από τη νόσο ενώ στην Αγγλία το 15-20% του γενικού πληθυσμού παραπονιέται για εβδομαδιαία συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν βράγχος φωνής (βράχνιασμα) και δυσφωνία (κλείσιμο της φωνής), δυσφαγία (δυσκολία όταν καταπίνουμε),  χρόνιο βήχα, αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα (κόμπο στο λαιμό), κακοσμία στόματος, και κατάποση οπισθορινικών εκκρίσεων (καταπίνουμε βλέννες και έχουμε την αίσθηση ότι κάτι κυλάει στο λαιμό).

Τα κλινικά ευρήματα που θα διαπιστώσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζοντας τον ασθενή του που πάσχει από λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν: όζους (κάλλους -πολύποδες) στις φωνητικές χορδές, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και λευκοπλακία (λευκωπές ταινίες) των φωνητικών χορδών.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια ρινίτιδα και ρινοκολπίτιδα, διάβρωση των οδόντων, μέση ωτίτιδα και ωταλγία (πόνος στο αυτί). Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση έχει ακόμα συσχετισθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και με το βρογχικό άσθμα και τον λαρυγγο-φαρυγγικό καρκίνο.

Μεγάλη σημασία έχει ο σαφής διαχωρισμός της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης από την κλασσική γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (GERD- Gastroesophageal reflux disease) που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, καθώς είναι δύο ξεχωριστές κλινικές οντότητες. Σε πολλούς ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι δυνατόν να απουσιάζουν τα κλασσικά «πεπτικά συμπτώματα» της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως είναι το οπισθοστερνικό καύσος (κάψιμο στο θώρακα) και οι όξινες γαστρικές αναγωγές (ξινίλες και καούρες) μετά τα γεύματα).

Ένας έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαφοροποιήσει αυτές τις δύο παθολογικές καταστάσεις με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων της ενδοσκόπησης και της στροβοσκόπησης του λάρυγγα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, και να προχωρήσει στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

  

Υπάρχουν τρόποι για τη μείωση-αποφυγή των επεισοδίων της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης, όπως είναι η απώλεια των περιττών κιλών, η μείωση-διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της υπερβολικής λήψης αλκοολούχων ποτών, η αποφυγή των γευμάτων τουλάχιστον 2 ώρες πριν το βραδινό ύπνο, η αποφυγή στενών ρούχων και ζωνών που σφίγγουν την περιοχή γύρω από το στομάχι, η ανύψωση της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ύπνου 15-20cm με τη χρήση προσκέφαλου ή μαξιλαριών και η αποφυγή τροφών που ξέρουμε ότι μας ενοχλούν και μας προκαλούν δυσπεψία, όπως επίσης η αποφυγή γενικότερα τροφών όπως τα όξινα φρούτα, τα λιπαρά γεύματα, οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, τα πικάντικα και η σοκολάτα, ειδικά πριν το βραδινό ύπνο.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki