• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Η κατάποση και οι διαταραχές της

Όλες οι τροφές που τρώμε, αφού πρώτα τεμαχιστούν με τις κινήσεις των δοντιών, μετατρέπονται σε βλωμό (μπουκιά) μέσα στο στόμα με τη βοήθεια της σιέλου (του σάλιου) και των κινήσεων της γλώσσας και στη συνέχεια μεταφέρονται αρχικά στο φάρυγγα και από εκεί στον οισοφάγο με διαδοχικές κινήσεις, το σύνολο των οποίων ονομάζουμε κατάποση. Η ίδια διαδικασία αφορά φυσικά εκτός από τις στερεές τροφές και τα διάφορα υγρά που πίνουμε (νερό, χυμοί, αλκοόλ κ.τ.λ.).

Στην ουσία η κατάποση περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές φάσεις που είναι η στοματική, η φαρυγγική και η οισοφαγική. Η πρώτη φάση, δηλαδή όσο ο βλωμός είναι ακόμα μέσα στο στόμα, είναι εκούσια-βουλητική (γιατί ελέγχεται από τη θέλησή μας και μπορεί να διακοπεί). Οι επόμενες δύο φάσεις της κατάποσης όμως είναι αντανακλαστικές (μη βουλητικές) και γίνονται από ένα πολύπλοκο σύνολο νεύρων που ελέγχονται από το κέντρο της κατάποσης στον εγκέφαλο.

Ιδιαίτερη σημασία για τη φυσιολογική κατάποση έχει η επαρκής παραγωγή σιέλου. Καθημερινά παράγονται κατά μέσο όρο περίπου 500 με 1500ml σιέλου. Το σάλιο δρα σαν λιπαντικό και συμμετέχει στο σχηματισμό του βλωμού μαλακώνοντας τις τροφές για να μπορούμε να τις καταπιούμε. Μεταφέρει τις πληροφορίες της γεύσης από τις ουσίες των τροφών στα κύτταρα της γλώσσας αλλά και σε άλλα σημεία του στόματος. Ενυδατώνει και προστατεύει το βλεννογόνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου από χημικά και θερμικά τραύματα. Ταυτόχρονα έχει μικροβιοκτόνες ουσίες και προστατεύει από μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Πολλές παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία). Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα, η οξεία φαρυγγίτιδα και η οξεία λαρυγγίτιδα είναι τα πιο συχνά αίτια. Υπάρχουν όμως και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι νευρολογικές παθήσεις (π.χ. το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παραλύσεις διαφόρων νεύρων) που μπορούν να είναι υπεύθυνες για διαταραχές στην κατάποση.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki