• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Εμβοές ώτων - Βουητό στα αυτιά

Οι εμβοές των ώτων (το βουητό στα αυτιά) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.  Σχεδόν όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε νιώσει –έστω και παροδικά- την εμπειρία των εμβοών. Ακόμα και ένα άτομο με τελείως φυσιολογική ακοή όταν βρεθεί σε ένα καλά ηχομονωμένο χώρο μπορεί να έχει την αίσθηση εμβοών στα αυτιά του.

Η αίσθηση της ακοής δημιουργείται όταν τα ηχητικά κύματα αφού προσκρούσουν πάνω στην τυμπανική μεμβράνη, θέσουν σε ταλάντωση ένα σύστημα ακουστικών οσταρίων –τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα- μεταφέροντας την ακουστική ενέργεια στα υγρά του κοχλία. Στη συνέχεια το ακουστικό ερέθισμα με το ακουστικό νεύρο φθάνει στο αντίστοιχο κέντρο του εγκέφαλου όπου γίνεται η επεξεργασία του ήχου.


 

Οι εμβοές μπορεί να γίνονται αισθητές στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή μπορεί ο εντοπισμός της προέλευσής τους να είναι αδύνατος. Μπορεί να ακούγονται σαν το κύμα της θάλασσας, σαν σφύριγμα, σαν ήχος από τζιτζίκια ή σαν κουδούνισμα. Συνήθως είναι πιο ενοχλητικές κατά την διάρκεια της νύχτας όταν και οι ήχοι από τον περιβάλλον είναι λιγότεροι και η ησυχία τις κάνει να ακούγονται εντονότερα. Κάποιες φορές μπορεί να έχουν και χαρακτήρα επαναλαμβανόμενου χτύπου που ακολουθεί το ρυθμό της καρδιάς και να συνδυάζονται και με κάποιο βαθμό βαρηκοΐας.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την δημιουργία των εμβοών και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εμβοές δεν είναι οι ίδιες κάποια πάθηση, αλλά το σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Μερικές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν  εμβοές είναι η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού από βύσμα κυψελίδας (κερί), ξένα σώματα ή έντομα στον έξω ακουστικό πόρο, φλεγμονή ή διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης (Οξεία Μέση Ωτίτιδα), όπως επίσης φλεγμονή ή δυσλειτουργία της Ευσταχιανής σάλπιγγας (Υγρό στο αυτί- Εκκριτική ωτίτιδα).

Είναι όμως πιθανό οι εμβοές να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα όπως είναι καρδιακές παθήσεις, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, ο υπερ/υποθυρεοειδισμός, η αρτηριοσκλήρυνση, η αλλεργία κ.τ.λ. Επίσης καταστάσεις που προκαλούν άγχος, ανησυχία και φόβο, αλλά και η σωματική κούραση μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων εμβοών. Τέλος και πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων συχνά ενοχοποιούνται για την δημιουργία εμβοών, πχ. η ασπιρίνη και διάφορα αντιφλεγμονώδη, τα διουρητικά, κάποια αντιβιοτικά κ.τ.λ.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki