• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Κακοσμία του στόματος

Το στόμα μας είναι πλούσιο σε βακτηρίδια που αποτελούν τη φυσιολογική του χλωρίδα και συμμετέχουν στην διάσπαση των τροφών. Η κακοσμία του στόματος (Χαλίτωση όπως λέγεται ιατρικά) οφείλεται κυρίως σε χημικές ουσίες που περιέχουν θείο και παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, αλλά και από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των κυττάρων των ιστών και του σάλιου.

Σαν πιθανές αιτίες είναι η ουλίτιδα και η οδοντική πλάκα, οι μόνιμες τεχνητές οδοντοστοιχίες και η τερηδόνα, η ξηροστομία, η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι –η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση- το κάπνισμα, και φυσικά οι παθήσεις της ρινός όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα (όλες οι αιτίες που αποφράσσουν τη φυσιολογική ροή αέρα από την μύτη, ξηραίνουν τον φάρυγγα και τον λάρυγγα και συμβάλλουν στη δυσοσμία της αναπνοής).

Σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πολλές φορές η κακοσμία (μυρωδιά χαλασμένων φρούτων) του στόματος είναι και το πρώτο σύμπτωμα, όπως επίσης και οι παθήσεις των πνευμόνων είναι δυνατόν να προκαλούν κακοσμία της αναπνοής, λόγω της παραγωγής υγρών (βλέννας) στο κατώτερο  αναπνευστικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η πρωινή κακοσμία του στόματος είναι συνήθης, καθώς οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σιέλου κατά την διάρκεια του ύπνου, και υποχωρεί με το πλύσιμο των δοντιών ή μετά την λήψη πρωινού. Τέλος, κάποιες ειδικές δίαιτες, πλούσιες σε πρωτεΐνες  μπορούν να προκαλέσουν δύσοσμη αναπνοή.

Πολλές φορές υπολείμματα τροφών εισέρχονται στις μικρές κρύπτες (βαθουλώματα) που υπάρχουν στις αμυγδαλές και γίνονται ορατές ως λευκές κηλίδες που νομίζουμε ότι είναι πύον. Η παραμονή αυτού του υλικού στον αμυγδαλικό ιστό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των «αμυγδαλόλιθων» (πέτρες στις αμυγδαλές) που είναι δύσοσμοι προκαλώντας κακοσμία του στόματος, αλλά και σκληροί προκαλώντας ερεθισμό ή και πόνο στο φάρυγγα κατά την κατάποση.


 

Απλές συμβουλές για την αποφυγή της κακοσμίας είναι το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών (κυρίως το πρωί αλλά και μετά από τα γεύματα), η χρήση οδοντικού νήματος αλλά και το βούρτσισμα της γλώσσας (υπάρχουν οδοντόβουρτσες με ειδικά διαμορφωμένη την ραχιαία τους επιφάνεια σε σχήμα σαν ξέστρο).

  

Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ, δοκιμάστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Το μάσημα της τσίχλας καθαρίζει τα δόντια και ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου, που βοηθάει να καθαριστεί το στόμα και εξουδετερώσει τους παράγοντες της κακοσμίας. Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων (βλέννας) που συσσωρεύονται στην ρινική κοιλότητα και «κυλάνε» στο στοματοφάρυγγα. Η αποφυγή ορισμένων τροφών που προκαλούν έντονη κακοσμία το επόμενο 24ωρο από την λήψη τους, όπως είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ζωικά λίπη, διάφορα καρυκεύματα και οινοπνευματώδη ποτά, όπως επίσης και τροφών που μας προκαλούν δυσπεψία οδηγώντας σε αναγωγές υγρών από το στομάχι. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια φυσιολογική παραγωγή σάλιου είναι να είστε ενυδατωμένοι, δηλαδή να πίνετε άφθονο νερό και υγρά.

Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε την κακοσμία του στόματός μας εξαιτίας ενός φαινομένου το οποίο ονομάζεται προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό, το οσφρητικό νεύρο προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη μυρωδιά (συνηθίζει), με αποτέλεσμα η δυσάρεστη οσμή να γίνεται αντιληπτή μόνο από τους γύρω μας!

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικονωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki