• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Ανοσοθεραπεία

  1. Τι είναι;

    Είναι μια ειδική μορφή θεραπείας που έχει σαν στόχο να αλλάξει την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να μειωθούν ή να μην εκδηλώνονται καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας.

    Ανοσοθεραπεία-1

  2. Πως γίνεται;

    Γίνεται είτε με την μορφή ενέσεων-εμβολίων στον ώμο ή στο μηρό, είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων (κάτω από την γλώσσα), ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για διάρκεια από 3 έως και 5 χρόνια.

  3. Για ποιες αλλεργίες γίνεται;

    Ανοσοθεραπεία μπορούν να κάνουν ασθενείς που εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα και αλλεργία στο δηλητήριο των υμενόπτερων (εντόμων).

  4. Για ποια αλλεργιογόνα γίνεται;

    Κυρίως αφορά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα (αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα) και συγκεκριμένα γίνεται για τα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης (ακάρεα της οικιακής σκόνης), τη γύρη των δέντρων (κυρίως της ελιάς), τα αγριόχορτα, το γρασίδι και στα αλλεργιογόνα της γάτας.

    Επίσης ανοσοθεραπεία γίνεται στο δηλητήριο από το νύγμα (τσίμπημα) της μέλισσας και της σφήκας.

  5. Ποιοι ασθενείς ΔΕΝ μπορούν να κάνουν ανοσοθεραπεία

    ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανοσοθεραπεία σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες.

    ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες.

    ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία, ασθενείς με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), με κακοήθη νοσήματα και χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα).

    Επίσης, ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία ασθενείς με σοβαρή μορφή βρογχικού άσθματος, το οποίο δεν ρυθμίζεται με τα χορηγούμενα φάρμακα.

      Ενέσιμη (υποδόρια) Ανοσοθεραπεία:

  1. Τι είναι;

    Είναι η ανοσοθεραπεία που γίνεται με τη μορφή εμβολίων-ενέσεων που έχει σαν σκοπό να αλλάξει την αντίδραση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και να μην υπεραντιδρά στις διάφορες ουσίες (αλλεργιογόνα) με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

  2. Πως γίνεται;

    Συνήθως γίνεται λίγο κάτω από το δέρμα στην οπίσθια περιοχή του ώμου ή του μηρού. Κάθε ένεση περιέχει μια αδρανή μορφή της ουσίας που προκαλεί την αλλεργία (αλλεργιογόνο), και οι ενέσεις επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα με προοδευτικά μεγαλύτερες δόσεις (αύξηση της δόσης) μέχρι τη δόση συντήρησης, που επιτυγχάνεται σε διάστημα περίπου 3 μηνών. Από εκεί και μετά η ένεση επαναλαμβάνεται κάθε μήνα σχεδόν (δόση συντήρησης) και για περίοδο που κυμαίνεται από 3 έως και 5 χρόνια, ανάλογα με τον ασθενή και τη μορφή της αλλεργίας.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            
  3. Τι παρενέργειες έχει;

    Στο σημείο της ένεσης μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή ερυθρότητα και κνησμός («πρήξιμο» ή «κοκκίνισμα» και «φαγούρα»), αλλά συνήθως είναι παροδικά και εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Πολύ σπάνια είναι δυνατό να εμφανιστούν σοβαρότερες παρενέργειες και για το λόγο αυτό χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 30’ μετά την ένεση στο χώρο του ιατρείου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

    Υπογλώσσια Ανοσοθεραπεία

    (Ανοσοθεραπεία με σταγόνες)

    Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία γίνεται με σταγόνες που αρχικά τοποθετούνται κάτω από την γλώσσα και στη συνέχεια -μετά από 2'- ο ασθενής τις καταπίνει.

    Η πρώτη χορήγηση γίνεται στο ιατρείο και οι υπόλοιπες γίνονται από τον ασθενή στο σπίτι του.

    Οι παρενέργειες είναι ακόμα λιγότερες και συνήθως περιορίζονται σε μια μικρή ενόχληση λίγων δευτερολέπτων στην αρχική φάση που οι σταγόνες αναμειγνύονται με το σάλιο κάτω από την γλώσσα.

     

  4. Ποιό το όφελος από την ανοσοθεραπεία;

    Από τα δεδομένα που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι το όφελος από την ανοσοθεραπεία είναι τριπλό:

    1ον Μειώνει την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα

    2ον Τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής και

    3ον Προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

    set 

  5. Πόσο γρήγορα θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;

    Η μείωση των συμπτωμάτων ξεκινά συνήθως λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

  6. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται;

    Αν η ασθενής έχει ξεκινήσει ανοσοθεραπεία πριν την εγκυμοσύνη και βρίσκεται ήδη στη φάση της συντήρησης, μπορεί να συνεχίσει κανονικά χωρίς πρόβλημα.

    ΔΕΝ γίνεται να αρχίσει ανοσοθεραπεία κατά την διάρκεια της κύησης.

  7. Τι γίνεται αν για κάποιο λόγο χαθεί μια δόση;

    Συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί η επόμενη δόση, αλλά η μη τήρηση του καθορισμένου προγράμματος επιβραδύνει την επίτευξη της βελτίωσης των συμπτωμάτων και φυσικά η μη συμμόρφωση με τη αγωγή οδηγεί σε αποτυχία του θεραπευτικού αποτελέσματος.

    Και οι δύο μορφές ανοσοθεραπείας (ενέσιμη και υπογλώσσια) καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki